Het belang van de functie ligt in handen van de medewerker

In de Volkskrant van 31 mei 2017 stond een column van Peter De Waard over het fenomeen onzin-banen, of zoals antropoloog David Graeber het in 2013 noemde: bullshit-jobs. Daarmee worden banen bedoeld waar niks geproduceerd, maar alleen gepraat wordt en beleid uitgedacht wordt. Driekwart van de westerse banen zouden onzin-banen moeten zijn. Peter de Waard: Mensen met onzinbanen zijn sterk vertegenwoordigd in de kletsende klasse die excelleren in de media. Volgens de schrijver kan dit fenomeen een verklaring zijn voor de stagnering van de productiviteit. Het is een interessante gedachte. In 2015 verscheen een essay voor De Correspondent over hetzelfde onderwerp, geschreven door Rutger Bregman. Daarin wordt het wel wat genuanceerder gebracht. Het gaat, zoals hij aangeeft, om mensen die zelf vinden dat hun baan niet per se toegevoegde waarde heeft.

Op dezelfde dag als het verschijnen van het opiniërend stuk van De Waard, was ik dagvoorzitter op het jubileumcongres van de CMHF, de vakcentrale van Middelbare en Hogere Functionarissen. Sprekers daar waren onder andere Reinier van Zutphen (De Nationale Ombudsman) en Monique Vogelzang (Inspecteur-Generaal van het Onderwijs). De gedachte schoot even door mijn hoofd: “De Waard bedoelt toch niet deze klasse?”. Reinier van Zutphen en Monique Vogelzang zijn mensen die er toe doen! Gepassioneerd en stimulerend spraken zij over hen voor wie zij opkomen – de burgers die tegen muren aanlopen bij de overheid en voor kinderen die onderwijs ontvangen. Wat waardevol dat hun functie bestaat en dat zij erop gericht zijn dat regels nageleefd worden, dat kwaliteit geborgd wordt en dat burgers gehoord worden.

Het brengt me bij de vragen: Zijn er echt onzin-banen? Of kun je elke functie waardevol maken? Wat maakt een baan overbodig? De Waard gaat hier voorbij aan de kwaliteit van de werknemer en het doel van de functie. Is het doel om de productiviteit te vergroten? Of is het de bedoeling dat processen en relaties goed gaan? Een medewerker is zelf eerst verantwoordelijk voor de invulling van zijn functie, hij kan het maken of breken, uiteraard met behulp van de faciliteiten die geboden worden. En als dan een manager in staat is ervoor te zorgen dat zijn medewerkers tevreden naar het werk gaan, doen wat ze moeten doen voor het geld dat ze verdienen, gewaardeerd worden in hun functie, dan worden kwaliteiten van een medewerker zichtbaar. Gevolg: de organisatie krijgt een boost. Misschien wordt de productiviteit niet groter, maar de medewerker is gelukkiger en dat komt de sfeer in het bedrijf ten goede. Er zijn vast mensen die maar weinig echt kwaliteit leveren in hun baan, doordat de meeste tijd opgaat aan facebooken, mailen of patience spelen, maar ik geloof niet dat dat aan de functie ligt. Als iemand bij mij komt om gecoacht te worden, dan is het mijn doel vooral om de gecoachte te laten kijken naar zichzelf, niet naar zijn functie. Dat zou hooguit een rol spelen als blijkt dat de gecoachte zijn talenten in zijn functionele rol niet kwijt kan, of juist meer zou kunnen inzetten.

Ik heb gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Waard, de P. De Volkskrant, Driekwart van de westerse banen zijn ‘bullshit-jobs’. Gevonden op www.volkskrant.nl – geraadpleegd op 3 juni 2017

Bregman, R. De Correspondent, Stel jezelf de vraag: heeft mijn werk eigenlijk wel zin?. Gevonden op www.decorrespondent.nl – geraadpleegd op 3 juni 2017


This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now